вівторок, 2 червня 2015 р.

Агрус: корисні властивості та протипоказання

    Аґрус - симпатичний кущ з смачними та корисними ягодами, що прийшов в наші краї з Західної Європи та Африки. Повсюдно зустрічається як дикоросла рослина, але його цілющі і живильні властивості не могли залишитися без уваги з боку селекціонерів. Тому його по праву можна назвати родоначальником великої кількості культурних сортів, а також неймовірно цінним лікувальним поживним продуктом. Корисні властивості агрусу Корисні властивості цієї смачної ягоди можна з великою ефективністю використовувати для поліпшення обміну речовин в організмі. Практично з самого початку прийому ягід цього багатого творіння природи спостерігається підвищення настрою, приплив сил, а також поліпшення самопочуття. Аґрус допомагає організму, очищаючи його від несприятливих елементів у навколишньому середовищі. Аґрус як цінний дієтичний продукт може бути використаний як у свіжому вигляді, так і в морозиві, а також у вигляді різноманітних заготовок. Ця гарна смарагдова ягода приховує в собі неймовірну кількість корисних елементів: Мікро- і макроелементи: фтор, сірка, фосфор, калій, йод, залізо, кальцій, молібден, кремній, кобальт, зола, нікель, натрій, марганець, цинк і багато інших; Вітаміни: A, групи В (B1, B2, B6, B9), С, Е, РР; Органічні кислоти: фолієва, яблучна, лимонна; Моно- і дисахариди; Харчові волокна; Пектин; Рутин; Флавоноїди; Дубильні речовини; Серотонін; Жири; Вуглеводи; Білки. Вітаміни С і Р, яких дуже багато в ягодах агрусу, зміцнюють кровоносні судини, цим самим запобігають можливість внутрішнього крововиливу. Також не можна не помітити наявність суттєвої кількості фолієвої кислоти, яка дуже корисна для хворих анемією і страждають від втрати крові, так як ця складова хімічного складу агрусу є за своєю функцією кровотворної. Також в плодах цього кущика в значній кількості міститься серотонін, який здатний функції нервової системи, нормалізувати кров'яний тиск, попереджати розвиток деяких форм злоякісних пухлин; пектин, який пов'язуючи солі важких металів, а також і стронцію, здатний видаляти їх з організму, тим самим очищаючи його. Не можна не сказати про чудову збалансованість мінерального складу ягід агрусу. Поряд з фосфорними, кальцієвими, цинковими і магнієвими (яких дуже багато в агрус) солями, в плодах в пристойному кількості містяться солі калію і заліза, а також більше, ніж у будь-яких інших ягідних чагарниках, міді. Молібден, також міститься в даних ягодах, позитивно впливає на обмін амінокислот в організмі, а також виконує не останню роль у синтезі гемоглобіну. Крім цього він необхідний для забезпечення нормального обміну деяких вітамінів і жирних кислот. Застосування агрусу Ягоди агрусу широко використовуються в лікуванні збоїв в обміні речовин. При лікуванні недуг нирок і сечового міхура, а також ентероколітах і хронічних запорах застосовувати його також досить ефективно. Через наявність серотоніну стиглі ягоди мають протипухлинні властивості. Завдяки пектину у складі агрусу з організму виводяться важкі метали і радіонукліди. З ягід цієї рослини роблять компоти, варення, джеми, соки і мармелад, також вживаються в свіжому вигляді. Мають відмінне жовчогінну, кровоспинну, загальнозміцнюючу, сечогінну, освіжаючий і протизапальну дію. При гіповітамінозі, хронічних запорах, порушенні обміну речовин (наприклад, ожиріння), гастроентероколітах, дефіциті фосфору, заліза, міді в організмі, кровотечах призначають свіжі ягоди, або їх відвар. Систематичний прем агрусу знижує запалення в сечовому міхурі і в нирках, також відновлює обмінні процеси і навіть може сприяти зниженню ваги на кілька кілограм. Сік агрусу рекомендується збирати з великих і стиглих ягід, які потрібно попередньо протерти в співвідношенні 1: 2 з водою. Вживається він як освіжаючий засіб. Аґрус має легке проносне, жовчогінний і сечогінний властивість. У суміші з медом сік агрусу ефективний при шкірної висипки, недокрів'ї, частих крововиливах. Сік агрусу допомагає виводити радіонукліди з організму, тим самим полегшуючи стану людей, які потрапили під вплив радіації. Особливо важливі лікувальні та профілактичні властивості агрусу для жінок в положенні. Для дітей дуже корисними є компоти і свіжі ягоди. У спеку він допоможе запобігти набряки. Протипоказання Так як в аґрусі присутня значна кількість цукру, зловживати ним не рекомендується, тому що ймовірність захворювання на цукровий діабет аж ніяк не низька. Також можливі напади ентероколіту через шкірки і кісточок ягід. Крім цього, при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунку, котах і ентеритах, що супроводжуються проносом, агрус протипоказаний. Рецепти лікування агрусом Для лікувальних цілей використовувалися разом з ягодами і листя агрусу. Настої і відвари застосовували при ожирінні, остеохондрозі, артриті і навіть при туберкульозі. Для приготування цієї настою 1 столову ложку листя потрібно заварити склянкою закіпяченной води, після години настоювання процідити. Вживати тричі на день по 1/3 склянки. Відвар готується таким же чином, як з ягід. При різноманітних шкірних недугах і надлишку ваги, які викликані неполадками в обмінні процеси організму потрібно протягом 4-5 тижнів вживати свіжі ягоди багатого корисними речовинами агрусу кожен день. Тоді і хороше самопочуття не змусить довго себе чекати. Є можливість всього за якихось 2-3 тижні зняти запалення в нирках, позбутися кількох надлишкових кілограмів, а також покращити функціонування печінки. Особливо корисним агрус буде для дітей і літніх людей. При болях в горлі, викликаних ангіною або іншими різними простудними захворюваннями потрібно пити сік агрусу, розбавлений медом, також можна споліскувати горло соком - це також лікувально впливає на запалення. Колись у старовину агрус застосовували для лікування багатьох запалень, зокрема і шкірних: відвар з ягід стиглого рослини втирали в шкіру при опіках отруйними рослинами і також при запаленнях, що практично відразу полегшувало протікання запалень. Як жовчогінний засіб і для зниження больових відчуттів в шлунку потрібно приймати всередину настій агрусу з медом по півсклянки кілька разів на день. Для приготування відвару з проносним дією потрібно залити ягоди гарячою водою у співвідношенні один до одного і протягом 10 хвилин варити на малому вогні, потім остудити і процідити. При хронічних запорах застосовувати чотири рази на день по 50 грам, цукор можна додавати за смаком. Крім цього агрус володіє терпкою дією. Досить часто, практично ніколи, ми не звертаємо уваги на те, що у нас під ногами, тим самим просто ігноруючи багатства, дані нам природою. А вони скромно ростуть, тягнуться до сонця і чекають того часу, коли зможуть принести користь людям. Більшість рішень наших проблем знаходиться у нас під ногами. І це не тільки лікарські рослини з багатющим хімічним складом. Тому давайте будемо уважні.

Немає коментарів:

Дописати коментар