вівторок, 2 червня 2015 р.

Смородина: корисні властивості та протипоказання

    Смородина - це рослина, що належить до сімейства камнеломкових. Смородину в народі називають моховкой або порічки. Рослина це, росте у вигляді чагарнику з темним бурим відтінком кори, черешкові листю. Квітки смородини дрібного розміру, кільчасто-подібні, з зеленувато-білим відтінком і поникаючими китицями. Плід має чорний або червоний колір, а також вважається многосемянной. Найбільш насиченим ароматом з усіх існуючих видів смородини володіє саме чорна смородина. Аромат цей виходить як від плодів, так і від гілочок рослини. Користь смородини була відома ще кілька століть тому. Кущ смородини має висоту близько 2 метрів. Квіти смородина в травні, а плодоносить з червня по серпень. Плоди смородини мають великий вид, а також темно-фіолетове або чорну розмальовку. З ягід смородини роблять заготовки на зиму. З неї готують компоти, соки, варення або ж її просто заморожують. Усі корисні властивості рослини при цьому не втрачаються. Корисні властивості смородини Корисні властивості смородини пояснюються вмістом у ній великої кількості мінералів, вітамінів. Вона позитивно впливає на різні захворювання і підвищує імунітет, зміцнюючи захисні системи організму і організм в цілому. Дезінфікуючий і протизапальну дію надає смородина, що в свою чергу сприяє профілактиці і лікуванню простудних захворювань. Імовірність виникнення хвороб судин, серця відбувається внаслідок вживання смородини в їжу. Ця рослина також допомагає нормалізувати тиск і поліпшити склад крові. Смородина - це один з найпростіших способів в профілактиці появи онкологічного захворювання або новоутворення, а також попереджає появу хвороби Альцгеймера. Смородину рекомендовано вживати людям, які перенесли найсильнішу операцію або ослаблені важкі захворювання. Плоди цієї рослини сприяють зниженню ймовірності появи цукрового діабету. Вони також позитивно діють на зір і сприяють відновленню зорових функцій, якщо це можливо. Користь смородини поширюється на нирки і печінку. Вкушение в їжу смородини сприяє поліпшенню роботи травного тракту, допомагаючи впоратися з більшістю хвороб шлунково-кишкового тракту. Рекомендують їсти смородину і людям похилого віку, адже вся справа в тому, що вона служить перешкодою до ослаблення розумових здібностей, пов'язаних з віковими змінами. Дуже корисними є листя чорної смородини. Вони, також як і плоди смородини, мають корисними властивостями. Чаї, настої, відвари з смородини, вірніше з її листя, зміцнюють, тонізують організм, а також володіють сечогінними, протизапальними і очисними властивостями. Вони сприяють позбавленню від проблем з шлунково-кишковим трактом, серцево-судинною системою і захворюваннями шкіри. Препарати, виготовлені зі смородини, використовують з метою лікування подагри і ревматизму. Смородина очищає стінки судин від холестеринових бляшок і запобігає їх появу. Сік зі смородини допомагає відновитися після важких хвороб і відновити сили в період після операції. Смородина проводить чищення організму від радіонуклідів та інших токсичних речовин. Куштування ягід цієї рослини поліпшує процеси виведення важких металів з організму людини. Смородина корисна для лікування захворювань, пов'язаних з порушеннями в роботі дихальних шляхів, застудою, ангіною. Смородина - це найкраще антисептичний засіб. Особливо корисним вважається настій з листя і гілочок смородини, так як його застосування крім боротьби з хворобами, гарантує боротьбу з набряками. Застосування смородини Смородина в кулінарії І чорну, і червону смородину широко використовують в кулінарії. З її ягід готують різні джеми, варення, желе, соки, компоти і сиропи. Її їдять як у свіжому вигляді, так і в сушеному або в замороженому. Перетерті з цукром ягоди смородини (сире варення), максимально зберігають вітаміни. З соку цих ягід можна приготувати смачний, ароматний лікер. Смородина в медицині Так як смородина містить дуже велику кількість корисних мікро- і макроелементів, то вона її часто використовують в медичних цілях, причому для таких цілей добре підходять саме плоди і листя рослини. Плоди смородини в сушеному вигляді відмінно виводять з організму свинець, ртуть, кобальт, олово і всілякі радіоактивні елементи. Приготований на основі смородини настій славиться своїм корисним впливом на кишечник, шлунок. Такий настій застосовують при дисбактеріозі, запорах, геморої, блювоті. Ягоди смородини і настій з листя цієї рослини рекомендують застосовувати при цинзі і авітамінозі. Відвар, приготований з листя смородини, корисний тим, що допомагає при лікуванні гіпертонії, атеросклерозу, шкірних захворювань, циститах, сечокам'яної хвороби, больових відчуття в сечовому міхурі. Препарати, виготовлені з листя смородини, виводять з організму щавлеву і сечову кислоту, сприяють припинення запальних процесів нирок. Протипоказання Крім величезної користі смородина може також нанести і шкода, тому до її вживання потрібно підходити дуже обережно. Ягоди смородини містять у своєму складі величезна кількість тромбофлебитов. Якщо вживати ягоди в дуже великій кількості можна спровокувати підвищену згортання крові. У зв'язку з цим смородина не рекомендується людям, які вже перенесли інсульт або інфаркт. Чорна смородина безмежно корисна при виразці шлунка і зниженій кислотності, для людей з підвищеною кислотністю, вона навпаки заборонена. Але, потрібно пам'ятати, що здоровий спосіб життя - це не тільки здорове харчування і вживання вітамінів, але він також вимагає від людини дотримання правил гігієни, відмови від шкідливих звичок і фізичні навантаження.

Немає коментарів:

Дописати коментар