понеділок, 1 червня 2015 р.

Лікування дивертикульозу кишечника народними засобами

Дивертикулез - це широкий спектр симптомів, пов'язаних з наявністю в кишечнику від одного до декількох сотень дивертикул (м'язових мешковидних випинань розміром 1-2 см). Найчастіше дивертикули зустрічаються в товстому кишечнику в сигмовидної кишці (більше 90% всіх випадків). Дуже рідко вони вражають пряму кишку, область стравоходу та інші порожні органи. Майже завжди дивертикулез є придбаної хворобою і вражає людей віком від сорока років. У молодшому віці дивертикулез товстого кишечника зустрічається дуже рідко, тому що людина сама заробляє собі це захворювання, протягом багатьох років харчуючись неправильно. Дивертикули зазвичай не турбують пацієнта до тих пір, поки не почнуть запалюватися. У такому випадку виникають множинні загострення і ускладнення, з якими потрібно боротися. Щоб позбутися від недуги, або принаймні зменшити його симптоми, потрібно налагодити харчування і звернутися до природних ліків, які налагоджують нормальну функцію кишечника. Зміст Як в шлунково-кишковому тракті утворюються дивертикули? Симптоми Дієта Народні засоби Як у шлунково-кишковому тракті утворюються дивертикули? Товстий кишечник має наконечник, товсту і пряму кишку. Товста кишка - це найдовша його частина, яка складається з чотирьох фрагментів: висхідна, поперечна, спадна і сигмовидна кишки. Саме в сигмовидноїкишці, що лежить в лівій стороні черевної порожнини, в 90 відсотках всіх випадків утворюються дивертикули. Вони також можуть «виростати» і в інших відділах товстого кишечника (за винятком прямої кишки), і навіть стравоходу. Це випинання в стінці кишки з'являється тоді, коли внутрішній його шар (слизова оболонка) випинається через м'язовий шар, утворюючи невеликі кишені. Прічіниа недуги Дивертикулез товстого кишечника утворюється у випадку, якщо пацієнт довгий час вживає в їжу занадто мала кількість волокон. Таке харчування призводить до збільшення кишкового транзиту і зменшення обсягу калових мас. Це змушує товсту кишку надмірно скорочуватися. Коли в кишечнику зростає тиск, слизова оболонка випинається назовні через м'язові волокна. Також формуванню дивертикулів сприяють генетична схильність (м'язова слабкість товстої кишки) і стрес. Симптоми Перелічимо основні симптоми дивертикульозу товстої кишки: запор (який іноді чергується з проносом); болі в лівій частині живота; болю часто з'являються після їжі; відчуття неповного випорожнення кишечника; порожні позиви в туалет (не закінчуються дефекацією); нудота і дискомфорт у животі Тим не менше, ці симптоми не можуть прямо вказувати на наявність дивертикулів, тому потрібно провести відповідні аналізи і підтвердити діагноз. Дієта Дивертикули, які вже сформувалися, вже не зникають. Можна, однак, запобігти появі нових і прибрати неприємні симптоми. Для цього пийте багато рідини і їжте більше клітковини, яка прискорює кишковий транзит і збільшує обсяг стільця. Що зробити, щоб у раціоні було адекватну кількість клітковини (30 г на день)? Введіть в меню зернові гречку, вівсяні пластівці, чорний хліб, макарони з твердих сортів пшениці. Збільште споживання овочів, багатих на клітковину, таких як буряк, морква, картопля, помідори, квашена капуста, салат. Не економте на фруктах, особливо сливах, абрикосах (в тому числі і сухофруктах), але уникайте смородини та малини (через дрібного насіння, які можуть дратувати дивертикули). Їжте насіння (гарбузове та соняшникове) і горішки. Якщо у вас є дивертикулез стравоходу, їжте маленькими порціями, не розмовляйте під час їжі і не пийте воду в найближчу годину після трапези. Якщо ви схильні до запорів, 3 рази на день з'їдайте столову ложку висівок з йогуртом або кефіром і переконайтеся, що випиваєте правильну кількість рідини не менше 1,5 літрів на день. Таке харчування обов'язково дасть хороші результати вже через 2-3 тижні. Народні засоби А зараз ми розповімо, як провести лікування дивертикульозу народними засобами. Ми вже говорили вище, що випинання кишки неможливо повернути на місце. Однак, якщо скористатися силою трав, ця хвороба не буде вас турбувати - тобто, не будуть проявлятися симптоми. Також ви вбережете себе від багатьох ускладнень, найнебезпечнішим з яких вважається дивертикулит - запалення дивертикулів, яке може призвести до кишкової непрохідності і навіть до летального результату. Насіння подорожника Якщо ваш щоденний раціон не містить достатньої кількості клітковини, її потрібно приймати додатково. Найбагатший природне джерело клітковини - насіння подорожника. При змішуванні з рідиною вони сильно набухають, утворюючи гелеобразную субстанцію, і збільшуються в обсязі до 40 разів. Подорожник це розчинний джерело волокна, що перевершує за своєю цінністю харчові волокна деяких зернових, таких як овес і ячмінь. Головна відмінність в тому, що міститься в подорожнику клітковина має набагато більший обсяг, ніж, приміром, вівсяні пластівці. Якщо регулярно користуватися насінням цієї рослини, можна повністю відновити фізіологічні функції травної системи, особливо щодо тонкого кишечника, товстої кишки і стравоходу. Харчові волокна подорожника пов'язують велику кількість води, збільшують обсяг кишкового вмісту і стимулюють перистальтику. Щоб лікувати дивертикулез кишечника або стравоходу, дотримуйтеся таких вказівок: одну столову ложку насіння подорожника залийте 200 мл рідини (водою, молоком, фруктовим соком) або додайте в йогурт або сколотини, перемішайте і відразу випийте. Через півгодини після прийому насіння ви повинні знову випити 250 мл води. Дуже важливо пити достатню кількість рідини, щоб насіння всередині організму добре набрякли! Лікування продовжуйте до тих пір, поки неприємні симптоми повністю не підуть. Лляна олія та насіння льону Лляна олія має захисну дію на шлунково-кишковий тракт, і, отже, являє собою важливого помічника при лікуванні дивертикульозу кишечника або стравоходу. Пийте по столовій ложці цього засобу щоранку після пробудження, щоб захистити слизову оболонку травного тракту. Насіння льону діють так само, як і насіння подорожника - розбухають при контакті з рідиною, тому покращують роботу ШКТ. Тому, якщо у вас є дивертикулез товстої кишки, ви можете ввести насіння цієї рослини в щоденний раціон (по 1 столовій ложці на день, змішуючи з половиною склянки теплої води). М'ятний чай М'ятний чай допомагає при всіх кишкових захворюваннях, в тому числі і при дивертикулезе. Він заспокоює шлунково-кишковий тракт, зменшує метеоризм і болі. Просто додайте в кожну порцію вашого звичайного чаю кілька листочків м'яти, і пийте цей напій якомога частіше. Особливо корисний цей напій тим, у кого є дивертикули стравоходу. Очищення кишечника При дивертикулах дуже важливо регулярно проводити очищення шлунково-кишкового тракту від продуктів розпаду харчових продуктів, калових каменів, шлаків та ін. Є багато способів провести очищення (клізми, голодування), але в нашому випадку найбільш щадним і ефективним вважається прийом напою з квіток і гілочок терну. Три столові ложки рослинної сировини ввечері засипте в термос і залийте літром окропу. Вранці отриманий настій процідіть і пийте по 1 склянці 4 рази на день приблизно за годину до прийому їжі. Очищення продовжуйте 3-5 днів поспіль. Якщо у вас з'явиться запор, припиніть приймати настій з терену і пропити кілька днів домашню кисляк (не менше 1 літра в день). Трав'яний збір Якщо у вас запалилися дивертикули кишечника або стравоходу (піднялася температура, є сильний пронос або, навпаки, тривалий запор), проведіть курс лікування таким збором: Омела - 100 г; Корені півонії - 100 г; Листя кропиви - 100 г Залийте 2 столові ложки травної суміші літром холодної води, поставте на вогонь і нагрійте майже до кипіння (але не варіть). Потім охолодіть і процідіть рідину, приймайте по 1 склянці вранці і ввечері через годину після їжі. Цим же відваром можна робити на ніч клізми при запорі (тільки за умови, що у вас немає геморою). Курс лікування має тривати 10-14 днів. Настоянка з терну Прийом спиртових настоянок в невеликій кількості допомагає розслабити стінки кишечника і стравоходу, завдяки чому тиск в них зменшується і пацієнт почуває себе набагато краще. У разі дивертикульозу ми рекомендуємо приготувати лікер зі слив терну. Інгредієнти: сливи терну; цукор; гвоздика; спирт Приготування: Плоди терну промийте і насипте в скляний бутель. Залийте їх спиртом так, щоб плоди були повністю покриті. Щільно закрийте банку і залиште на чотири місяці в темному і прохолодному місці. Потім процідіть настоянку і на кожен літр рідини додайте по 100 г цукру і дві гілочки гвоздики. Після повного розчинення цукру процідіть лікер, розлийте по пляшках, щільно закрийте пробками і знову витримайте в прохолодному місці протягом шести місяців (щоб напій дозрів). Пийте готову настойку по одній столовій ложці 2 рази на день за півгодини до їди. Вино з листям волоського горіха Цей напій заснований на лікарські властивості волоського горіха: з його допомогою можна лікувати гастрити, коліти та ентерити, зменшувати біль при дівертукулезе кишечника і стравоходу, поліпшити обмін речовин і апетит, знизити рівень холестерину і підняти імунітет. Ось рецепт: 75 г молодого листя волоського горіха, 1 літр сухого червоного виноградного вина; 4 столові ложки рідкого меду (або цукрового сиропу); 50 мл спирту 96% Приготування: покладіть у банку подрібнені молоде листя волоського горіха, залийте 1 л сухого виноградного вина і 50 мл спирту. Закрийте банку і дайте настоятися протягом 10 днів. Після закінчення цього часу процідіть і розлийте напій по пляшках. Горіхове вино має гіркий смак, тому ви можете додати для поліпшення смаку 4 столові ложки рідкого меду або цукрового сиропу. Пийте по 25 мл напою кожен раз перед їжею.

Немає коментарів:

Дописати коментар