понеділок, 1 червня 2015 р.

Бузина чорна - Корисні властивості бузини і застосування в народній медицині | Книга Здоров'я

Бузина чорна (латинск. Sambucus nigra) листопадний чагарник, сімейство адоксових. Народні назви: бузовнік, бузиновий цвіт, самбук, пусторосль, Пищальники. Вважається, що лат. назва рослини «самбукус» пов'язане з самбука популярним східним музичним інструментом, який виготовляють з його деревини. Римляни і греки вирощували бузину для лікарського використання, а ще вони вважали її священною рослиною, що охороняє будинок. У середні віки бузина також використовувалася з лікарськими цілями, а також як барвник для волосся і тканин. Слов'яни вірили, що бузину не можна спалювати або вносити в будинок, що в неї ніколи не вдаряє блискавка. А в Німеччині вважалося, що бузина - рослина, лікувальні для відьом, і кожен, хто її зрубав, виявляється в їх владі. Тому вважалося, що той, хто вирощує біля будинку бузину, призваних на свою голову неприємності. Опис Бузина чорна це чагарник або невисоке (до 7 м.) Дерево зі стовбуром діаметром до 30 см. І округлою кроною, з тріщинуватих корою попелясто-бурого кольору (у старого стовбура бузини кора може бути сіро-бурою), з великою кількістю жовтих чечевичек на молодих гілках. Доживає бузина до 60 років. Стебла гіллясті, з тонкою дерев'янистої оболонкою і пористої м'якою білою серцевиною. Листя рослини непарноперисте, великі, супротивні, довжиною 10 - 30 см, темно-зелені, складаються з 5 - 7 загострених довгасто-яйцевидних листочків з мілкопільчатої краями. Зверху матово-зелені, знизу сірувато-зелені. Навесні у листя є прилистки, потім вони опадають. Квітки бузини чорної жовтувато-білого кольору, дрібні, запашні, п'ятипелюсткові, з колосовидним сростнолепестний віночком, зібрані у великі плоскі верхівкові щитковидні мітелки до 20 см. Діаметром. Крайові квітки сидячі, інші мають квітконіжки. Пиляки жовті. Цвіте з трирічного віку в травні - червні, ягоди дозрівають протягом серпня - вересня. Під час цвітіння суцвіття спрямовані вгору, при плодоносінні щитки никнуть. Квіти бузини чорної містять тільки пилок, не утримуючи нектару, тому комахи відвідують її досить мало. Але вона може запилюватися і сама. Плоди бузини - кулясті чорно-фіолетові блискучі соковиті ягодообразние кістянки, дрібні (в діаметрі 5 - 7 мм.) З 2-4-ма зморщеними коричневими кісточками. Зібрані у великі грона, плодоніжки пофарбовані в рожевий або червоний колір. М'якоть червоно-фіолетова, кисло-солодка. Бузину можна зустріти в підліску, у світлих листяних лісах, на схилах пагорбів, серед чагарників, вздовж річок і доріг, на кладовищах, пустирях, вирубках, біля житла, в парках, садах. Рослина теплолюбива, сонцелюбива, але тінь переносить. У суворі зими підмерзає, але влітку швидко відновлюється. Віддає перевагу помірно вологі, суглинні, родючі грунти. Розмножується прикореневими нащадками і насінням. Росте дуже швидко. Виростає на Азорських островах і Мадейрі, в Північній Африці (Алжир і Туніс), Північній Америці, в зоні помірного клімату в Азії (Туреччина, північний і західний Іран), в Європі, Закавказзі (Азербайджан, Вірменія, Грузія), в Молдавії, України , Білорусі, Прибалтиці, Нової Зеландії, Росії (південний захід Європейської частини і південь Сибіру). Заготівля Плоди, квіти, листя, молоді гілки, коріння і кора бузини чорної застосовуються народною медициною і заготовлюються в лікувальних цілях. Розпустилися квітки бузини чорної зрізають цілими суцвіттями в травні - червні (в період цвітіння, до обсипання) в суху погоду, пухко укладають в кошики, так як м'яті суцвіття темніють при сушці. А в поліетиленовому пакеті, особливо в спеку, квіти бузини набувають неприємний запах і буріють. Така сировина для сушки не придатне. Далі суцвіття складають гілочками вгору на шар тканини або паперу або ж розвішують над тканиною або папером (туди будуть опадати квітки) в тіні, в провітрюваному місці. Сушку закінчують, коли гілочки суцвіть стануть ламкими. Ще краще сушити суцвіття бузини штучним теплом при температурі до 45? С. Відсоток усушки становить 6: 1. Сухі суцвіття обмолочують, квітки відділяють від гілочок суцвіть і ін. Домішок. Сухі квітки мають солодкуватий смак і слабкий аромат. Вони схильні до псування, тому зберігають його (2-3 роки) в закритому посуді в темному, обов'язково сухому місці, часто контролюючи на наявности псування. Сировина легко відволожується; при додатковій просушування втрачає первісний колір, вид і лікарську цінність. Плоди бузини чорної зрізають при заготівлі цілими гронами повністю дозріли в серпні - вересні. Недостиглі плоди бузини чорної отруйні, стиглі досить безпечні і їстівні, проте вживати їх можна після теплової обробки або сушіння. Сушать у добре провітрюваних місцях, розвісивши, або штучним теплом при температурі 60-65? C. Потім плоди обмолочують, відділяючи від плодоніжок. Ягоди бузини мають характерний запах, слизовий, потім кілька терпкуватий смак. Зберігають їх 6 місяців в щільно закритому посуді, час від часу контролюючи. Для переробки на варення і сік ягоди обривають з гілочок безпосередньо перед обробкою. Миють їх тільки цілими суцвіттями, інакше дуже легко витікає сік. Зібрані ягоди не зберігають не переробленими більше 2-х діб, так як вони швидко пліснявіють через низький вміст кислот. Сік найкраще готувати в соковарці, при цьому залишаються цілими насіння, і сік не гірчить. Після отримання соку залишки протирають через сито, видаляючи численні отруйні кісточки, і варять повидло. В недозрілих ягодах міститься синильна кислота, і вони у великих дозах в сирому вигляді смертельно отруйні, тому їх необхідно уважно вибирати з суплідь або зрізати тільки повністю достигли грона. Кору знімають з 2-річну гілок навесні до початку сокоруху, очищають від залозок, соскабливают сірий верхній шар, відокремлюють від серцевини, сушать штучним теплом в сушарках, духовках при t 65-70 ° С. Зберігають до 3 років. Листя збирають навесні. Коріння бузини заготовляють наприкінці осені, сушать, подрібнюють в порошок і зберігають до 5 років. Рослини, з якими плутають бузину чорну Бузину чорну необхідно відрізняти від бузини трав'янистої і бузини червоної, які не застосовуються в офіційній медицині, хоча їх використання можливе в медицині народної. Квітки у бузини чорної зібрані в щитковидні кисть діаметром до 20 см. З 5-ма головними осями, після цвітіння опускається. У червоної бузини кисть яйцеподібна діаметром до 6 см., Не опускається після цвітіння, а у трав'янистої бузини квітки зібрані в щитковидні кисть з 3-ма головними осями. Відрізняється і час цвітіння цих рослин: спочатку цвіте бузина червона (як правило, у травні), потім бузина чорна (у червні - липні), і останньою - бузина трав'яниста (у липні). Квітки бузини чорної жовтувато-білі, а у бузини червоної - зеленуваті. Ягоди у чорної бузини чорно-фіолетові, у бузини трав'янистої - чорні, а у бузини червоної - яскраво-червоні. Корисні властивості бузини чорної У квітках містяться глікозиди, полутвердое ефірне масло, холін, флавоноїди (рутин, кверцетин); алкалоїди сангвінарін і коніїн; каротин, етілізобутіл, органічні кислоти: оцтова, аскорбінова, яблучна, кавова, хлорогенова, валеріанова; слизові, дубильні і парафіноподобние речовини, аміни (етиламін, ізобутіламін, ізоаміламін), пентозани, цукру, смоли, мінеральні солі. У ягодах бузини міститься яблучна і аскорбінова кислоти, каротин, рутин, вітаміни групи В, самбуцин, хрізантемін, дубильні речовини, цукру (фруктоза, глюкоза), органічні кислоти, амінокислоти (тирозин), пектини, смоли, сліди ефірних масел, антоціанові барвники. У листі і незрілих плодах міститься отруйний глікозид самбунігрін (розпадається на бензальдегід, глюкозу і синильну кислоту). У насінні виявлено самбунігрін і жирне масло. У листі гліколевий і гексеновий альдегіди, таніни, сліди алкалоїдів, каротин. У свіжому листі міститься аскорбінова кислота; в сухому сировину самбунігрін, смоли, мають проносні властивості, мала кількість ефірного масла. У коріння дубильні і гіркі речовини, сапоніни. У корі холін, ефірну олію, тритерпенові сполуки, бетулін, метиловий ефір урсоловой кислоти, церіловий спирт, фітостерини, органічні кислоти, цукру, дубильні і пектинові речовини. Застосування В галузі медицини: Препарати бузини чорної застосовують як знеболююче, загальнозміцнюючий, противірусну, жарознижувальну, відхаркувальну, протигрибковий, заспокійливе, глистогінний, в'яжучий; для поліпшення обміну речовин; при асциті (водянці); набряках різного походження; клімаксі, жіночих хворобах; головного болю; цукровому діабеті; виразці шлунка; гепатиті; поліартриті, артритах; бронхіті; малярії; захворюваннях шкіри; ластовинні, хлоазмах (порушення пігментації шкіри); кон'юнктивіті, блефариті; гідрофобія (сказі); депресіях. Квітки і стиглі плоди бузини чорної використовують як сечогінний, протизапальний, жовчогінний, дезінфікуючий, бактерицидну, спазмолітичну і потогінний засіб. Їх застосовують при хворобах жовчовивідних шляхів, печінки, сечового міхура, нирок, при подагрі, ревматизмі, невралгіях, радикуліті, ішіасі, запаленні трійчастого нерва, для поліпшення роботи кишечника. Відвари і настої квіток вживають при застудах, бронхіальній астмі, сухому кашлі, грипі; при запаленнях порожнини рота і ангіні для полоскання; в гінекології при запальних захворюваннях піхви для ванночок і спринцювань. Хворі суглоби рекомендують обкладати запареною в окропі сумішшю рівних частин квіток ромашки і бузини. Ягоди бузини чорної успішно застосовуються для лікування мастопатії, різних пухлин (наприклад, аденоми передміхурової залози) і початкових стадій раку. Ягоди бузини виводять з організму радіонукліди, солі важких металів. Квітки і ягоди бузини чорної входять до складу різних чаїв для схуднення (напр. Редуктан), послаблюючих зборів. Листя бузини застосовуються зовнішньо у вигляді аплікацій, примочок при пухлинах, хворобах суглобів і шкіри, всередину - при подагрі. Молоде листя, зварені в молоці, зовнішньо застосовують як протизапальний при фурункулах, опіках, попрілостях, геморої. Кору вживають як блювотний, проносний, желче- і сечогінний засіб (дія проявляється вибірково, не впливаючи на кров'яний тиск і не зачіпаючи діяльності серця); при геморої, подагрі, анемії, ожирінні, зубного болю, пневмонії, неврастенії, новоутвореннях (пухлинах). Примочки і ванни з відвару кори, гілок і коренів, квіток бузини ефективні при шкірних висипах, рожисте запаленні, гнійників, попрілостях і опіках, подагрі, ревматизмі. Порошком з коріння і кори бузини присипають незагойні рани, опіки, мокнучі виразки. У кулінарії: З ягід бузини чорної варять повидло, варення, киселі, компоти. У Чехії та Словаччині з квіток бузини готують сироп. Іноді молоді суцвіття бузини або сік її плодів додають для поліпшення смаку і аромату вина до виноградного сусла. З зрілих плодів отримують нешкідливі червоний і фіолетовий барвники, що використовуються в харчовій промисловості. Через недостатній кислотності у ягід бузини невиразний смак, а продукти, виготовлені з них, погано зберігаються. Для поліпшення кольору, смаку і терміну зберігання додають аскорбінову або лимонну кислоту, сік лимона або ін. Кислих ягід або плодів. Повидло з бузини з лимонним соком має оригінальний смак, одночасно нагадує чорну смородину і вишню. В інших сферах: Декоративна рослина, часто вирощується в садах і парках. Примітно мереживними суцвіттями, орнаментальним листям, ошатними плодами. Деревина бузини застосовується в токарному виробництві; гілки - для захисту від довгоносика зерносховищ, а також як інсектицид для агрусової п'ядуни, клопів, черносмородинового клещика. Також рослина відлякує гризунів (мишей, щурів), тому бузину висаджують навколо комор, льохів, сараїв. Квітки використовують у ветеринарії при застуді та ревматизмі у великої рогатої худоби та коней. Соком плодів забарвлюють шовк і вовна в різні тони. Плодами чистять мідний посуд. Рецепти народної медицини з бузиною чорної Настій квіток чорної бузини. 1 столів. лож. квіток бузини на 1 скл. окропу, 20 хвилин наполягають в закритому посуді, проціджують, випивають гарячим на ніч як потогінний або приймають 3-4 р. в день по 1 / 3-1 / 2 ст. хв. за 15 до їжі як в'яжучий, відхаркувальний, протизапальний, сечогінний, потогінний і жовчогінний засіб; при простудних захворюваннях (кашель, нежить, ангіна, ларингіт) і грипі, захворюванні нирок, сечового міхура, подагрі, набряках, невралгії та ревматизмі, геморої, шкірних висипах. Настій плодів бузини чорної при діабеті. 1 столів. лож. сушених ягід залити 1 стакан. окропу, настояти хв. 20, приймати після їди 3-4 р. за день по 50 мл. Настій плодів бузини чорної. 1 ч. Л. сушених ягід бузини на 1 скл. киплячої води, настояти. Випити за 2-3 прийоми як легкий проносний засіб. Настій ягід бузини чорної при простудних захворюваннях. 15 гр. сухих ягід залити 1 стакан. окропу, укривши, настояти близько 30 хв. Пити по 1/4 ст., Бажано, додаючи мед, 3-4 р. в день хв. за 15 до їжі. Настій можна також приймати як проносне. Настій плодів бузини чорної при запорах. 10 гр. сушених ягід бузини настояти в 200 мл. кип'яченої охолодженої води 2 ч., відцідити. Пити по 150-200 мл. 1 р. в день. Настій кори чорної бузини. 6-8 гр. кори бузини наполягають, заливши 1/2 л. окропу, 5-6 ч. в термосі, проціджують. П'ють 5-6 р. в день по 1/2 скл. при набряках (особливо ниркових), водянці, запальних захворюваннях нирок, сечового міхура, цукровому діабеті. Відвар з квіток бузини чорної. До 1 столів. л. сухих квіток вливають 1 скл. окропу, під кришкою нагрівають 15 хв. на паровій бані, 45 хв. охолоджують, проціджують. Кількість доводять до початкового кип'яченою водою. П'ють до їжі теплим по 1/3 ст. 2-3 р. в день при артриті, подагрі і суглобовому ревматизмі, застудах і бронхіальній астмі. Отриманий відвар зберігати не більше 2 діб у холодильнику. Такий відвар квітів бузини чорної застосовують також зовнішньо - у вигляді припарок або примочок при попрілостях, опіках, фурункулах або при запаленнях горла і ротової порожнини у вигляді полоскань. Відвар листя бузини. 1 столів. ложку листя залити 1 скл. окропу, кип'ятити 5 хв., настоювати, поки не охолоне. Приймати по 1 столів. лож. 3 р. в день при ревматизмі, цукровому діабеті, асциті (водянці), набряках, подагрі і т. д. Відвар плодів бузини чорної. Кип'ятять 1 ст. ложку плодів в 1 скл. води 5 хв. на паровій бані. Наполягають ще 5 хв., Проціджують. Як сечогінний п'ють по 1/3 ст. 2-4 р. в день, а як засіб, що регулює обмін речовин і знеболююче, - по 1/2 ст. 1-2 р. на день, краще гарячим. Відвар коренів бузини чорної при цервіциті, кольпіті та ін. Запаленнях жіночих статевих органів. 30 гр. коренів бузини проварити в 0,5 л. води, застосовувати для спринцювань в теплому вигляді. Лікування починати на 2-3 день після закінчення місячних. Перерва - за 2-3 дні до нової менструації, і так до одужання. Відвар коренів бузини при діабеті. 1 столів. л. подрібнених коренів заливають 1 стакан. води і гріють 30 хв. на паровій бані, остуджують, проціджують, до початкового об'єму доливають кип'яченою водою. П'ють 3 р. в день по 1/3 скл. Сік бузини від пухлин і раку. Збирають стиглі ягоди бузини чорної (всі ягоди повинні бути чорними). Укладають їх шарами в 3-хлітровую бутель, викладаючи ягід товщиною в палець і стільки ж цукру, чергувати шари, поки бутель не закінчиться до верху. Наполягати 15-30 днів. Сік, що виділився з ягід бузини, пити по 1 стол. л. після їди 3 р. в день. Під час всього періоду лікування за 15 хв. до їжі випивати 150 мл. води (бажано, дистильованої). Сироп бузини чорної від мастопатії. Випити натщесерце 150 мл. кип'яченої холодної води. Потім випити 1 десертній. л. сиропу бузини. Сироп пити 2 р. в день в той же час (напр., в 6-00 і 18-00). Пити, поки сироп в бутлі не закінчиться. Лікування проводити 1,5 міс., Повторити лікування через 1 міс. У рік проводити 3 курсу лікування. Сік бузини на спирту від мастопатії. Із зібраних стиглих плодів бузини віджимають 250 мл. соку. Змішують з 250 мл. медичного спирту (у пропорції 1: 1). П'ють по наростаючій 3 р. в день, починаючи від 1 і до 40 кап. в день, потім навпаки. Запивають молоком. Якщо не минуло, через 3 тижні. - 1 міс. курс лікування повторити. Лікарський збір з бузиною чорної при відкладенні солей, остеохондрозі, ревматичному артриті. Змішати 1 ст. л. гілок бузини, 1 столів. л. листя кропиви дводомної, 1 стол. л. кореня петрушки, 1 ст. л. кори верби (козячої або білою). До 2 столів. лож. з верхом суміші влити 0,5 л. окропу, укутавши, настоятьдо охолодження. Протягом дня випивають? -1 Склянка настою. Потогінний збір з квітками бузини чорної. 2 столів. л. квіток бузини, 2 ст. л. квіток липи серцелистої та 2 ст. л. коров'яку високого. Трави перемішати. 2 ч. Л. збору залити 1 скл. окропу, накрити, настояти хв. 20, процідити. Долити водою до склянки. Випити гарячим в 3 прийоми за день. Збір трав з бузиною чорної для полоскання горла і рота при запальних процесах. Беруть по 20 гр. квіток бузини, шавлії і мальви, перемішують. 20 грамів такої суміші заливають 1 стакан. окропу і залишають для настоювання. Потім склад проціджують. Ванна з настою коренів і листя чорної бузини при ревматизмі, подагрі, ожирінні. 30 гр. суміші сухого листя і перемелених коріння бузини (порівну) заливають 1 л. окропу, 2:00 наполягають. Настій проціджують, вливають в наповнену водою (36-37 ° С) ванну. перед сном. наполягають.

5 коментарів: