понеділок, 11 травня 2015 р.

Лікування артеріальної гіпертонії. Немедикаментозні заходи :: Здоров'я. Медичний портал

 Лікування артеріальної гіпертонії. Немедикаментозні заходи. Профілактика артеріальної гіпертонії Всі заходи з лікування артеріальної гіпертонії можна умовно розділити на дві групи: немедикаментозні (рекомендації з харчування, фізичної активності та інші) і медикаментозні (гіпотензивні препарати) Слово "умовно" - дуже важливо, тому що немедикаментозні заходи, спрямовані на корекцію факторів ризику серцево-судинних ускладнень, незважаючи на їх позірну простоту, дуже важливі. Їх досить суворе і постійне дотримання в ряді випадків дозволяє попередити появу артеріальної гіпертонії, уповільнити її прогресування, а у деяких пацієнтів (на жаль, не у багатьох) їх буває достатньо для повної корекції підвищеного артеріального тиску. Не слід забувати, що навіть якщо лікар призначив вам гіпотензивний препарат, дотримання немедикаментозних рекомендацій дуже важливо з тих же причин. Відмова від немедикаментозних заходів при наявності лікарської терапії є помилковим кроком. Немедикаментозні заходи Метою немедикаментозного лікування є формування здорового способу життя, що дозволяє знизити загальний ризик таких грізних серцево судинних захворювань, як інсульт, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, серцева та ниркова недостатність. Основні принципи немедикаментозного лікування включають: зниження споживання солі (не більше 5 г на добу, або 1 чайна ложка без гірки); достатнє вживання калію і магнію (3,5 г на добу) за рахунок овочів і фруктів; зменшення кількості насичених жирів; зниження надлишкової маси тіла; підвищення фізичної активності; обмеження надмірного вживання алкоголю (не більше 30 г на день для чоловіків і 15 г на день для жінок в перерахунку на чистий спирт); відмова від куріння; вміння розслаблятися. Поряд з цим жінкам у дітородному віці бажано скасувати гормональні протизаплідні засоби, оскільки вони підвищують артеріальний тиск, а також обговорити з гінекологом інший спосіб контрацепції. Крім того, при супутніх проблемах з суглобами і хребтом слід обговорити з лікарем можливість скасування нестероїдних протизапальних препаратів (ортофена, диклофенаку, ібупрофену та інших), прийом яких може бути причиною артеріальної гіпертонії (підвищення діастолічного артеріального тиску в середньому на 5 мм рт. Ст .). Відмова від куріння Необхідно повне й одномоментне припинення куріння! Припинення куріння призводить до того, що вже через 5 років ризик розвитку хвороб серця і судин та їх ускладнень стає таким же, як і у некурящих. У той же час люди, які продовжують палити, зберігають підвищений ризик розвитку ішемічної хвороби серця навіть після того, як АТ нормалізувався. Крім того, куріння може знижувати ефективність деяких гіпотензивних засобів (наприклад, пропранололу). У той же час, при тривалому палінні розвивається фізична і психологічна залежність, тому у вас можуть виникнути чималі складнощі при спробі кинути палити, і для їх вирішення потрібно консультація фахівця. Кидати курити треба відразу, одномоментно, оскільки досвід показує, що спроби кинути палити поступово приречені на провал. У перші дні і тижні відмови від куріння уникайте напружених ситуацій, неформального спілкування з завзятими курцями, нудьги, намагайтеся чимось зайняти свою голову і руки. ДІЄТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІІДоказано, що дотримання дієти призводить до зниження артеріального тиску. Причому ефективність дотримання дієти у багатьох пацієнтів порівнянна навіть з дією гіпотензивних медикаментів. Дотримання дієти знижує систолічний артеріальний тиск на 4,4-14 мм рт. ст., а діастолічний - па 2,5-5,5 мм рт. ст. Спеціальні дослідження, проведені серед великих груп населення, показали, що дотримання дієти призводить до зниження частоти захворювань серця на 15% і інсультів на 27%. У осіб, що дотримуються вегетаріанської дієти, артеріальний тиск нижче, ніж в осіб, які не користуються в їжу м'ясо. Мабуть, це пов'язано з виключенням з раціону продуктів, що містять насичені тваринні жири. Це призводить до зниження в'язкості крові. Крім того, рослинні продукти містять менше натрію і жиру при практично повній відсутності холестерину. Овочі та фрукти, крім того, багаті калієм і магнієм, які також допомагають знижувати артеріальний тиск. Існує 10 правил здорового харчування. 1. Харчуйтеся різноманітно і смачно. 2. Звертайте увагу на жири в їжі. Намагайтеся готувати без тваринних жирів. 3. Їжте достатньо висівкового хліба та картоплі. 4. Використовуйте кожен день 200 г овочів і 2 1 порції фруктів. 5. Не збільшуйте свою вагу! Не їжте "за компанію"! Не бійтеся залишати і тарілці Недоїдене! Не купуйте продукти в стані голоду! 6. Економте сіль! 7. Досить пийте (але не алкоголь). Кожен повинен випивати не менше 1 - 1,5 л рідини на добу (води, чаю, молока, соку, йогурту, супу і т. Д.) Стакан води без газу за півгодини до їжі знижує апетит. 8. Не перекушуйте цілий день. Виходите з гріх головних прийомів злиденні і одного додаткового. Не пропускайте сніданок або обід. 9. Дотримуйтесь правил гігієни. Дайте собі достатньо часу, не поспішайте ковтати їжу, 10. Читайте інформацію на упаковках харчових продуктів. Не довіряйте словами "дієтичний", "низькокалорійний", звертайте увагу на цифри. Наші уявлення про те, що ми їмо і наскільки це відповідає поняттю здорового харчування, разюче відрізняються від реальної дійсності. Це ілюструє дослідження, проведене в одній з благополучних країн Європейського Союзу - в Нідерландах: - тільки 2 з 10 нідерландців думають, що їдять занадто багато жирної їжі. Насправді це роблять 6 з 10; ~ Тільки 1 з 10 вважає, що їсть занадто мало овочів. На практиці це має місце у 8 з 10; - Тільки 3 з 10 вважають, що їдять занадто мало фруктів. Насправді це спостерігається у 6 з 10. Рекомендуються знежирені або з пониженим вмістом жиру молочні продукти, злаки, фрукти, овочі, горіхи, боби, риба. Перевагу слід віддавати продуктам, багатим білком і містить мікроелементи - калій, кальцій, магній (ці мікроелементи мають гіпотензивну ефектом). Рекомендується ввести в щоденний раціон часник, який має сприятливу дію на людей з підвищеним артеріальним тиском і вмістом холестерину в крові. Ви можете почати з 1 зубчики часнику в день або 1,5-6 г часник; в таблетках. У той же час не потрібно розраховувати на зниження рівня холестерину в крові. Доведено, що для цього необхідний щоденний прийом 7 -28 часточок часнику! Не рекомендуються продукти, багаті насиченими жирами, що підвищують рівень холестерину. в крові, а також самим холестерином: жирні сорти м'яса, включаючи м'ясо гусака і качки, наваристі бульйони, яловичий, свинячий, баранячий жир, м'ясні субпродукти (печінка, нирки, мозок, серце), фарш, бекон, сало, корейка, карбонад, гамбургери, салямі Сервелат, ковбаси, сосиски, паштети, вершкове масло, маргарин в пачках, кокосове і пальмове масло, майонез, жовтки яєць, ікра, креветки, кальмари, вугор, вершки, жирна сметана, концентроване молоко, козяче молоко, сири (жирність більше 40%), соуси з вершків або сиру, пудинги, крем, здобна випічка, тістечка з кремом, жирні закуски, какао, шоколад (особливо молочний), ірис, помадки, батончики з кокосовим горіхом, вершкове і соєве морозиво, гарячий шоколад , кава по-ірландськи. Пам'ятайте, що "тістечко залишається хвилину - у роті, година - в шлунку і все життя - в талії". Зайві 100 г вуглеводів призводять до відкладення 30 г жиру в організмі. Намагайтеся їсти рибу, особливо морську, мінімум 1-2 дні на тиждень (при співвідношенні 2/3 "білої" і 1/3 жирної). Замініть більшу частину тваринних жирів рослинними оліями: соняшниковою, оливковою ("Ехtга virgen"), кукурудзяним, соєвим, арахісовим, горіховим, з виноградних кісточок (1 столова ложка на день). Вони являють собою ненасичені ("корисні") жири, які знижують вміст холестерину в крові. З маргаринів вибирайте тільки м'які сорти, що містять менше 17 г насичених жирів на 100 г (в баночках, а не в пачках). Зверніть увагу: мінімальний вміст ненасичених жирів має становити 75%, при тому поліненасищеyних жирів - 50%. Використовуйте продукти з включенням в назву слова "легкий". Останнє означає, що вони на 1/3 містять менше калорій, жирів, цукру і солі, ніж порівнянний "звичайний" продукт. Не рекомендуються картопля-фрі і картопляні крокети, приготовані на салі і топленому тваринному жирі. Вони можуть готуватися на рослинній олії і вживатися в їжу не частіше 1 разу на тиждень. Рекомендується картопляне пюре з використанням рослинної олії і без додавання жовтків яєць. Охолоджувати м'ясний бульйон і знімайте шар застиглого жиру. Яйця дозволяється вживати тільки у вареному вигляді і не частіше двох разів на тиждень. Якщо ви любите випічку, замінюйте яйця в рецептах яєчними білками (одному цілому відповідають 2 білка або 1 білок з 2 чайними ложками рослинного масла. Уникайте випічки з великим вмістом жиру (тістечка, бісквіти, круасани, кавове печиво). Вибирайте низькокалорійні солодощі з низьким вмістом жиру (вівсяне печиво або крекери з цільного зерна). Віддайте перевагу фруктові десерти без вершків і цукру, фруктові желе, морозиво "шербет", сорбет з стиглих фруктів. Використовуйте посуд з антипригарним покриттям, що не вимагає додавання жиру при приготуванні їжі, а також гриль. Для приготування страв з картоплі, овочів або риби, а також підігріву страв добре підходить СВЧ-піч. Слід виключити з раціону продукти, що містять солодку (лакрицю) (цукерки з протикашльовою дією і т. д.). Максимальне споживання кофеїну на добу не повинно перевищувати 400 мг (пийте не більше 2 чашок кави або міцного чаю в день, активно використовуйте кави, що не містить кофеїн). Кавові зерна містять речовини, що підвищують рівень холестерину в крові. Однак при варінні кави в кавоварках шляхом фільтрації вони залишаються на фільтрі. Навпаки, при приготуванні кави в джезві, френч-пресі ці речовини прямо потрапляють в чашку, тому використовуйте дані способи варіння кава не щодня. Розчинна кава не робить впливу на рівень холестерину. Не рекомендується застосування "Кока-Коли" і "Пепсі-Коли", препаратів, що містять кофеїн. Слід пам'ятати, що в 1 чайній ложці розчинної кави або в 3 чайних ложках меленого міститься 100-150 мг кофеїну, в 1 склянці чаю або "Кока-коли" - 14 мг, какао - 17 мг. ЗНИЖЕННЯ СПОЖИВАННЯ СОЛІ Ще в 1904 році Амбард і Бонар опублікували роботу про зв'язок між надмірним споживанням солі і підвищенням артеріального тиску. Дійсно, кухонна сіль затримує рідину в організмі. Щодо проста модифікація дієти (не ставити сіль на стіл, уникати пересоленої пиши) може призвести до зменшення споживання солі до 100 ммоль / день. Це в 20-29 років веде до зниження на 1 мм рт. ст. діастолічного АТ. На противагу цьому, те ж саме зменшення солі в раціоні у віці 60-69 років може призвести до падіння діастолічного АТ на 7 мм рт. ст., що порівнянно із зменшенням, що досягається за допомогою діуретиків або бета-блокаторів. Тому людям старшого віку з гіпертензією необхідно зменшити споживання солі. Цього можна досягти без відчуття дискомфорту, і хворі, швидше за все, виграють від цього заходу, оскільки вона призведе до зниження діастолічного АТ та зменшенню потреби в лікарської терапії з усіма супутніми побічними ефектами. Надмірне споживання солі призводить до затримки рідини в організмі, що веде до підвищення артеріального тиску. Рекомендується обмежити споживання солі до 2 г на день. Дотримуйтеся наступних правил: - Не досолюйте їжу в процесі приготування, - приберіть зі столу сільничку, - замінюйте сольові приправи без солі спеціями, - купуючи продукти, читайте про вміст у них натрію. Поступово зменшуйте кількість солі. Виключіть зі свого раціону солону закуску (картопляні чіпси, солоні горішки, оливки, каперси, квашену капусту, сирні крекери і т. Д.), Продукти в ресторанах швидкого харчування, солоне масло і сир, шинку, копченості, сосиски, в тому числі в банках, оселедець, анчоуси, копчених вугра, лосося і сардин, овочеві та грибні консерви і супи швидкого приготування з банок або пакетиків, бульйонні кубики, томатний сік. Не рекомендуються готові трав'яні суміші, приправи "Маggi", соуси з пакетиків, майонез, кетчуп, готова гірчиця, солона томатна паста, соєвий соус. Використовуйте свіжі або глибокозаморожені овочі, які за своєю природою бідні натрієм. Уважно читайте етикетки на продуктах, де написано вміст натрію. Якщо ви звикли до певного смаку їжі, користуйтеся спеціальними замінниками кухонної солі - "Санасол", "Losalt" і т. П. (Морська сіль містить багато натрію і тому не рекомендується), цибулею, часником, перцем, паприкою, хроном, зернами гірчиці , лимонним соком, імбиром, журавлиною, кмином, тайським рибним і китайським устричним соусами, свіжими і сухими травами (базиліком, кропом, естрагоном, розмарином, орегано, крес-салатом, петрушкою, м'ятою, чебрецем), а також спеціями (лавровим листом, анісом, гвоздикою, каррі, мускатним горіхом, кайенским червоним перцем, корицею, ялівцем). АЛКОГОЛЬ Надмірне споживання алкоголю не тільки підвищує тиск протягом 1-2 тижнів, підвищуючи ризик інсульту, але і є джерелом великої кількості калорій, що посилює проблему надмірної ваги. Надмірний прийом алкоголю може причиною низької ефективності гіпотензивних (що знижують артеріальний тиск) препаратів. Обмеження алкоголю забезпечує зменшення систолічного артеріального тиску на 2-4 мм рт. ст. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендують обмежити вживання алкоголю (не більше 30 г чистого спирту в день для чоловіків, це: 30-60 мл горілки, коньяку, джину, рому або текіли, 120-240 мл вина, 350 мл пива; і 15 г чистого спирту в день для жінок або для чоловіків з низькою вагою). І все-таки перевагу слід віддавати не міцним спиртним напоям, а провину. Останнє пов'язано з тим, що в ньому містяться природні антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), а також речовини, що зменшують рівень холестерину в крові, що розріджують кров, що захищають від розвитку пухлин (поліфеноли). Рівень поліфенолів в два рази вище в червоному, ніж білому вині. Слід зауважити, що сприятлива дія вина проявляється в тому випадку, якщо його п'ють повільно під час їжі. Не думайте, що якщо ви сьогодні не випили, то завтра можна буде без шкоди додати заощаджену чарку до щоденної! ОСНОВНИЙ ОБМІН Основний обмін - це мінімальний витрата енергії, необхідний для підтримки життя організму в стані повного спокою, при виключенні всіх внутрішніх і зовнішніх впливів, через 12 годин після прийому їжі. Основний обмін виражають у кількості енергії в ккал (ккал) або кілоджоулях (до Дж), виділеної всім організмом (або на 1 кг його маси) за одиницю часу (хвилину, годину або добу). Калорії - це застарілі і нестандартні, але звичні і загальноприйняті одиниці виміру енергії (теплоти, кількості роботи): одна калорія нагріває один грам води на один градус. Одна кілокалорія - це тисяча калорій. Основний обмін дорослої людини становить приблизно 1 ккал на 1 кг маси тіла в 1 годину. Так, добовий основний обмін у чоловіка у віці 30 років масою 80 кг буде дорівнює 1920 ккал (1 ккал х 80 кг х 24 години). Величина основного обміну залежить від віку, маси тіла, статі та багатьох інших факторів. Основний обмін у одного і того ж людини в різні дні може змінюватися на ± 10%. Вік. Після 20-30 років основний обмін починає знижуватися. У середньому за рік у дорослих чоловіків добовий основний обмін знижується на 7 ккал, у жінок - на 2 або 3 ккал. Основний обмін у дорослих людей кожні 10 років знижується на 7-10% і до старості досягає мінімальних для кожної людини величин. Добова потреба в енергії на основне обмін для людей у ??віці 60 років розраховується наступним чином: для чоловіків: вага (кг) х 13,5 + 487; дли жінок: вага (кг) х 10,5 + 596. Маса тіла. Між розвитком м'язової тканини і основним обміном є чітка зв'язок: при однакових вазі і зростанні худорляві і м'язистий людина витрачає на основний обмін на 10-15% більше енергії, ніж повний і пухкий "неатлет". Інтенсивність обміну речовин і енергії в жировій тканині в три рази нижче, ніж в решті клітинної маси організму. Кожен грам жирової тканини "спалює" на 25-30% менше енергії, ніж витрачає за той же час "середньостатистичний" грам так званої худої маси. Енерговитрати на кілограм ваги при ожирінні II ступеня на 20-25% менше, ніж у здорових людей, а при ожирінні III ступеня - на 30%. Тому при ожирінні загальна маса основного обміну зростає набагато повільніше, ніж маса тіла. Пол. Процеси обміну у жінок протікають менш інтенсивно, ніж у чоловіків. При однаковому зростанні у жінок менше маса тіла, м'язова система розвинена слабше, а жирова тканина - сильніше. Харчування. ст. ст.

Немає коментарів:

Дописати коментар